TTFB چیست و چه تاثیری روی سرعت سایت دارد؟
زمانی که درخواستی برای بازدید از یک سایت توسط مرورگر ارسال میکنید، مدتی طول میکشد تا درخواست به سرور ارسال شده و سپس سرور پاسخ آن را بدهد. در پایخ کدهای وضعیت مختلفی داده میشود که در اینجا کد درست ما ۲۰۰ خواهد بود تا به معنی اجرای درست درخواست باشد. به این مدت زمان در اندازه گیریهای core web vitals اصطلاحا TTFB گفته میشود.
این داده به ما کمک میکند تا اگر سروری برای پاسخ دادن کند بوده و زمانی طولانیتری از حالت استاندارد میکشد تا ریسپانسی به ما برگردانده شود را شناسایی کرده و در جهت بهبود آن از سرور مناسبتری استفاده کنیم. چرا که مقدار TTFB اولین چیزی است که روی سرعت سایت تاثیر دارد. پیشنهاد میکنیم قبل مطالعه این حتما ابزار پیج اسپید اینساید PageSpeed Insight چیست؟ را مطالعه کنید.
TTFB چیست؟
اگر بخواهیم تعریف دقیقتر و درستی از اینکه TTFB چیست داشته باشیم میتوان اینطور گفت که:
TTFB معیاری است که زمان بین درخواست یک منبع و زمانی که اولین بایت در قالب یک پاسخ ارسال میشود را اندازه گیری میکند.
به زبان سادهتر TTFB عبارت است همان زمان اتصال به سرور یک سایت و نمایان شدن اولین دادههایی که برای ما قابل مشاهده هستند.
شاید درک این موضوع برای زمانی که مقدار لودینگ پنجره مرورگر از حالت خاکستری خارج شده و با رنگ غلیظ به ما نمایش داده شود بهتر باشد.
مقدار TTFB زمانی که یک درخواست برای سرور ارسال شده تا زمانی که پاسخی به آن داده شود میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مدت زمان تغییر مسیر یا همان ریدایرکت(در صورت وجود)
- مدت زمان اجرای سرویس(وابسته به سیستم عامل و اتصال اینترنتی)
- جستجوی DNS
- ایجاد اتصال و ارتباط از طریق TLS یا سایر پروتکلها
- رسیدن درخواست به سرور و در نهایت ارسال پاسخ از طریق سرور به مرورگر برای شروع لود اولین مقادیر از دادهها
هر یک از موارد بالا در مدت زمانی بسیار کوتاه از زمانی که روی دکمه ENTER کلیک میکنید تا وارد یک سایتی شوید در چند ثانیه رخ میدهند. حال هر چه این مدت زمان کمتر و کمتر باشد، نشان از سرعت بالاتر سایت داشته و برای سئو اهمیت فراوانی دارد.
بهترین امتیاز TTFB چقدر است؟
به دلیل تنوع گستردهای که بر روی انواع شبکه ارتباط اینترنتی بر روی بسترهای مختلف اتصال از طریق داده موبایل، اینترنت ADSL، اینترنت پر سرعت VDSL و… وجود دارد؛ از سویی دیگر به دلیل متنوع بودن برنامههای کاربردی همچون مرورگر، نمیتوان عدد دلخواه و استانداردی را برای امتیاز TTFB به عنوان یک استاندارد در نظر گرفت.
اما از آنجایی که TTFB مقدم بر معیارهای کاربر محور مانند First Contentful Paint (FCP) و Largest Contentful Paint (LCP) است، توصیه میشود که سرور شما به درخواست های دریافتی در سریعترین زمان ممکن پاسخ دهد تا کاربران قادر باشند در بازه بالای 75 درصدی برای FCP آستانه«خوب» را تجربه کنند.
با توجه به اینکه محدودیتهای شبکهای و ارتباط اینترنت در ایران وجود دارد و از طرف دیگر مشکلات دیگری نظیر فیلترینگ در این مسئله دخالت مستقیم دارند، برای ما کاربران ایرانی معمولا مدت زمان ۱ تا ۲ ثانیه هم خوب بهنظر میرسد، در حالی که برای سایتهای بزرگی نظیر گوگل این مقدار با اینترنت مناسبی که در دیگر کشورها وجود دارد در حد چند میلی ثانیه است!
تاثیر TTFB روی سرعت سایت و سئو چقدر است؟
تاثیری که TTFB روی سرعت سایت و مهمتر از آن سرعت دارد در یک رابطه مستقیم است. تصور کنید سایت شما در شرایط بدی از مدت زمان TTFB قرار داشته باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
درست است، کاربری حاضر نیست که مدت زمانی مثل ۵ ثانیه را صرفا منتظر بماند که یک صفحه وب شروع به لود شدن کند. اگر شروع لودینگ روی این زمان باشد، مطمئنا مقادیر دیگر Core Web Vitals که شامل FCP و LCP هستند فاجعه بار خواهند بود.
بنابراین صفحه سایت شما را ترک کرده و به سراغ کلیک روی سایر نتایج در موتور جستجو خواهند رفت. هر چه این اتفاق بیشتر رخ دهد، موجب میشود که نرخ کلیک را در نتایج جستجو با توجه به نرخ نمایش از دست بدهید که در مدت کوتاهی موجب از دست دادن نتایج در موتور جستجو خواهد شد.
- برای بهینه سازی سرعت و کش کردن میتواند روی سرعت سایت وردپرس تاثیر زیادی بزارد، برای کش کردن پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین افزونه های کش وردپرس را مطالعه کنید.
چگونه TTFB را اندازه بگیریم؟
ابزارهای مختلفی برای اندازه گیری TTFB وجود دارند که به صورت خلاصه میتوانید از ابزارهای زیر استفاده کنید:
- استفاده از گزارشاتی که در سرچ کنسول گوگل قرار دارد. البته این ابزار آپدیت شده و لحظهای نیستند، چرا که توسط مرورگر کروم اندازهگیری میشوند.
- استفاده از ابزار google page speed insights که با انجام تست لحظهای میتوانید از آخرین وضعیت TTFB سایت خود مطلع شوید.
- استفاده از ابزار https://www.webpagetest.org/
علاوه بر راهکارهای فوق میتوانید از کدنویسی اختصاصی خود نیز برای بهدست آوردن TTFB استفاده کنید که بهترین آن در زبان جاوا اسکریپت است. اما چون موضوعی تخصصی است به آن اشارهای نمیکنیم.
چگونه TTFB را بهبود دهیم؟
به صورت کلی همانطور که از ابتدای مقاله متوجه شدید، مقدار TTFB کاملا وابسته به سرور و پس از آن ارتباط اینترنتی و برنامه کاربردی که کاربر از آن استفاده میکند وابسته است.
بنابراین اولین اقدامات برای بهبود TTFB تا حد زیادی به ارائه دهنده هاست شما بستگی دارد. پس از آن نیز باید کاربران از سیستم عامل مناسب، برنامههای کاربردی و ارتباط اینترنتی مناسبی برخوردار باشند تا بتوان گفت در یک مقدار استاندارد قرار داریم.
بالا بودن TTFB میتواند به دلیل یک یا چند مورد از مشکلات زیر باشد:
- استفاده از هاست و سرور نامناسب که در مقابل پاسخ دادن به درخواستهای بالا بهینه نیست و منابع کافی ندارد.
- سرور استفاده شده دارای حافظه کافی نیست و همین مسئله موجب ترشینگ میشود.
- جداول پایگاه داده و به صورت کلی دیتابیس یک سایت بهینه نیست.
- پیکربندی که روی کانفیگ سرور انجام گرفته بهینه نیست.
- از لایسنس معتبر برای استفاده از نرمافزارها بر روی سرور استفاده نشده و کرکی هستند.
- حملات دیداس و بروت فورس روی یک سایت وجود دارد که موجب مصرف بالاتر از حد منابع شده است.
- و…
برای به حداقل رساندن TTFB انتخاب یک ارائه دهنده هاست مناسب با زیرساختی که پاسخگویی بالا و عالی داشته باشد، اولین چیزی است که به آن نیاز داریم. این مورد را نیز میتوانید تا حدودی با استفاده از یک CDN مناسب در کنار سرور نیز بهتر کرد.
باقی موارد نیز متناسب با مقدار درخواستها و ترافیک بالای سایت، حملات دیداس و بروت فورس و در نهایت شرایطی که کاربر برای اتصال دارد، میتوانند بهبود یابند.